Thursday, March 29, 2012

Blueberry Sugee Square



Akhirnya hari ni menjadi jugakk.. Resepi Sugee Square ni dapat dari dapur AlongRoz@Home Kreation. Kredit to along . Resepi asal dari blog resepi Diana. Memang tak sabar nak try buat. Bahan pun mudah nak dapat. Nak buatnya lagi la mudah.. bancuh2 .. eh..eh.. dah bakar.. tak lama .. eh dah siap.. potong, makan suam2 lagi sedap.. tapi pesan saya kalau nak buat, bubuh jem banyak sket ye.. pasti lagi terangkat rasanya.

Mari kita tengok resepi. Kalau rajin bolehla try buat. agak2 terlebih rajin, nak order pun blehh.. :)


By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Diana FRD (blog Diana dah tutup)
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1½ cwn Tepung Gandum*
2 st Baking Powder* (* ayak) 
1 cwn Suji
½ cwn Gula Kastor
200g Butter
2 bj Telur
2 st Vanilla Essence
Jem pilihan anda (Along guna jem organik Black Cherry - ada byk buah ceri bulat2 dlm jem tu) - saya guna filling wild blueberry
Hirisan Almond (optional - ni Along tambah sendiri) 

CARA2:
1. Panaskan oven 170C.

2. Campurkan empat bahan yg pertama.
Gaulkan butter, telur, VE sehingga rata.

3. Ratakan 1/2 adunan ke dlm tin.
Sapukan jem ke atas nya; tutup dgn separuh lagi adunan.
Taburkan almond. 
4.Bakar 25 minit 

1 comment:

Mamasya said...

Salam Nor.saiz loyang kek karot tu 10' x 7'.