Terima kasih kepada sis Rohaimi Ahmad kerana sudi berkongsi resepi.
APAM AISKRIM CORNETTO
100g gula halus
2 biji telur
1 sd teh ovallete
1 sd teh esen vanila
5 sudu besar ais krim perisa vanilla
200g tepung gandum
1/2 sd teh baking powder
50ml air
pewarna makanan
topping:
coklat masakan - cairkan cara double boil
badan cincang @ coklat rice
kertas utk membuat kon airkrim
caranya:
sediakan kertas bentuk kon aiskrim sbyk 12 - 15 kon.
1. Pukul telur, gula, ovalete sampai gebu dan kembang.
2. Masukkan esen vanila, aiskrim.. pukul lagi..
3. masukkan tepung, baking powder dan air.. pukul lagi
4. bahagikan ikut warna.
5. panaskan pengukus. tegakkan kon dlm lubang pengukus @ dlm cawan. tuang adunan ke dalam kon ikut lapis warna dikehendaki.
6. kukus 10-15 minit.
7. kluakan dan tanggalkan kertas kon. celup kan apam dlm coklat masakan dan hias dgn badam / coklat urai.. sedia dimakan..
No comments:
Post a Comment