Tuesday, July 19, 2011

Apam Beras



APAM BERAS

Resepi apam ni dapat dari member Kongsi Resepi. Tapi dah lupa siapa. Maaflah ye. Terima kasih kerana berkongsi resepi.

Bahan A (Diblend)
1 cwn nasi
1 1/2 cwn air
3/4 cwn gula

Bahan B
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
1 sudu teh yis mauripan

Pewarna kesukaan

Caranya:
1. Blendkan nasi dengan air sehingga rata. Masukkan gula dan blend lagi.
2. Campurkan tepung gandum dan tepung beras serta yis dalam satu mangkuk.
3. Tuangkan bahan A ke dalam dan kacau sehingga rata.
4. Perap 2 jam.
5.Panaskan pengukus.
6. Bahagikan adunan dan letakkan pewarna kesukaan.
7. Masukkan ke dalam acuan apam / lompang dan kukus 15 minit.

Adunan ni menghasilkan lebih kurang 35 biji apam - bergantung la kalo isi penuh2 kurang la..
Tips: Sapukan minyak dalam acuan sebelum tuang adunan.

No comments: