Tuesday, July 19, 2011
Vanilla Moist Cupcake
VANILLA MOIST CUPCAKE
Resepi dr Buku Kek Cawan tulisan Wendy Kor .
Bahan A
100g mentega
100g gula kastor
1/2 sudu teh garam
Bahan B
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
Bahan C - ayak
100g tepung superfine
1/2 sudu teh baking powder
Caranya:
1. Panaskan oven 170 dgrs selama 5 minit.
2. Pukul bahan A hingga kembang. Masukkan bahan B dengan perlahan dan kacau adunan hingga rata.
3. Campurkan bahan C dan pukul dengan kelajuan rendah selama 15 saat.
4. Tuang adunan dalam kertas cawan.
5. Bakar 170 dgrs selama 20 minit.
* Resepi ni kalau nak buat sebiji kek hanya dapat 1 loyang kecil sahaja.. kalo stakat nak wat minum petang 2-3 orang ok la..untuk kek, tambahkan masa membakar menjadi 40-45 minit.
* Saya jugak saja tambahkan coklat chip dalam ni bagi nmpak menarik kalau nak makan plain je. Kalau rajin boleh la hias dgn buttercream atau apa2 krim yg sesuai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment