Tuesday, December 9, 2008

Krim Puff

KRIM PUFF

Bahan-bahannya:
70 gm marjerin
140 gm tepung gandum
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:
1. Masak air dengan garam. Bila mendidih, masukkan marjerin.
2. Apabila marjerin cair, masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati. Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi sehingga menjadi seketul doh. Sejukkan.
4. Bila betul-betul sejuk, masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan esen vanilla dan telur. Pukul menggunakan mixer sehingga kembang.
5. Bila sudah kembang dan sebati, masukkan dalam piping beg dan paipkan atas dulang pembakar yang telah digris.
6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 darjah C selama 15~20 minit.
7. Setelah sejuk, paipkan inti kastad melalui bahagian bawah ke dalam.
8. Hiaskan dengan coklat strawbery.

INTI KASTAD OREN

Bahan-bahannya:

3 sudu besar jus oren sunquick
150 ml fresh milk
3 sudu besar gula
1 sudu teh parutan kulit limau
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar tepung kastad

Cara-caranya:-
1. Campurkan tepung kastad dengan susu sehingga sebati.
2. Masukkan jus oren, gula, parutan kulit limau dan mentega.
3. Masukkan campuran tadi atas api yang kecil. Masak hingga pekat. Alihkan dari api dan bolehlah dipaipkan ke dalam puff.

** Inti kastad boleh ditukar mengikut kegemaran anda.

1 comment:

Anonymous said...

atis,
choc moist fondant hantaran Rm 160.00
standard size 9inc.
email saya kalau berkenan