Sunday, December 7, 2008

Mee Ladna


MEE LADNA

Bahan-bahannya:
450 gram Mee Kuning
3 ulas bawang putih (ketuk)
Sedikit Udang / Sotong / Ayam / Daging (terpulang apa yg ada)
Sebatang lobak
3 batang putik jagung
Sedikit sawi
1 ketul kiub ayam Maggi
Air secukupnya
Tepung jagung secukupnya (untuk pekatkan kuah)
sos tiram
garam
gula

Cara:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yg diketuk. Masukkan ayam / sotong / udang.
2. Masukkan kiub ayam yang telah dihancurkan. Masukkan air secukupnya. Macam nak buat kuah sup.
3. Bila dah mendidih, masukkan sayur-sayuran, sos tiram, garam dan gula.
4. Pekatkan kuah dengan memasukkan bancuhan tepung jagung.

** Kuetiau / mee / mihun - panaskan sedikit minyak, masukkan kicap, sos tiram. Goreng sebentar Kuetiau / mee / mihun dengan api yang besar. Angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidangan. Tuang kuah Latna dan nikmatilah hidangan anda!

No comments: