Friday, December 2, 2011
Strawberry Rich Custard Cream Puff
Panas..panas.. saja je nak bagi panas line.. Last week baru je gi kelas pastry kat UiTM.. so ada la blaja cara wat cream puff nih.. actually dulu lagi dah penah buat.. cer tgk entry sblm ni.. tp rupenye sgt la buruk time tu.. kali ni baru cung sket.. okeh.. leh amik order la pasniehh.. filling tu plak slalu org wat cream custard biase je.. tp tangan ni sesaje gatal nak menderhaka ngan resepi cikgu bagi.. sesaje test buat custard strawbery.. plan nak buh dice strawbery tp smlm x jumpe.. + malas nk g pasaraya.. huhuuu.. ni versi rich sbb bubuh whip cream dlm custard so lagi lemak lagi tambah kolestrol la.. hahahaa..
Bahan untuk Pastry Choux
125gm tepung gandum
secubit garam
secubit gula kastor
100 gm mentega
250ml / 1 cwn air
3 biji telur gred A
Caranya:
1. Panaskan air dalam periuk. Sebelum mendidih masukkan mentega dan gula. Masak atas api sehingga mentega cair sepenuhnya.
2. Alihkan dari api, masukkan tepung bersama garam dan kacau sampai adunan sebati dan tak melekat di periuk. Angkat dan sejukkan dalam mangkuk lain.
3. Apabila dah sejuk, masukkan telur satu persatu sambil mengacau sampai sebati. Nak guna mixer pun bleh..
4. Dah sebati, masukkan adunan dalam piping bag.. dan paip la atas dulang yg telah disapu mentega.
5. Bakar pada suhu 200C selama 25 minit.. sebelum tu jgn lupa panaskan oven ye..
6. Sejukkan bila dah masak. dan bolehla belah dan paipkan inti custard ke dalamnya.. Hiaskan dgn gula aising.
*Nota: boleh menghasilkan anggaran 30 biji puff
KRIM PASTRY @ Strawberry Rich Custard Filling
30gm tepung jagung
100gm gula kastor
2 biji telur
500 ml susu full cream - perisa strawberry
1 sudu teh strawbery emulco
150 ml whipping cream
Caranya:
1. Panaskan susu - jangan sampai mendidih pulak.
2. Satukan tepung jagung, gula kastor, telur, strawbery emulco dan pukul hingga sebati.
3. Tuang susu yang telah dipanaskan dan masak hingga likat..pastikan sentiasa kacau - slalunya ada bunyi blop..blop..
4. Angkat dan sejukkan.
5. Pukul whipping cream sampai kental. dan campurkan ke dalam custard tadi hingga sebati. sedia untuk digunakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
macam senang je.. boleh cuba nie :)
cuba la amy.. filling tu boleh ubah ikut citarasa.. nak isi dgn coklat pun ok gak.. bebudak sure suka
Post a Comment