Wednesday, September 19, 2012

Chef Cilik Raisha dengan Kue Tiaw Kungfu

Haa... kali ni nak cerita pasal chef cilik kat umah ni... eh, ingatkan kat TV je ade chef cilik.. rupenye kat umah pon ade.. errmm... kat rumah ni memang ade sorang anak dara kecik yang rajin menyebok tolong umminya kat dapur.. tak kesahla tolong masak ke.. tolong tengok ke.. atau tolong buat kecah..Sape lagi kalo tak anakanda NOR RAISHA ALYA..

Ni semalam punya cerita la.. masa OTW balik keje.. terpikir nak masak kuetiaw kungfooo... mm.. sedap gak kan.. sebenarnya x pernah buat.. selalu oder makan je.. ahakss.. tp sambil makan tu sambil buat pemerhatian la cara2 cemne menu tu dimasak.. tengok kuah ala2 ladna.. cuma kuetiaw je goreng salut telur.. set laa.. balik singgah kedai beli kuetiaw ngan sotong sket..

Sesampai d rumah umminya ni pun siap2 la bahan.. kopek bawang putih, potong sayur, celur kuetiaw.. Bawang putih dah ketuk.. si anak dara ni pegi amik pisau g potong racik halus2.. lantak ko le nak... (ummi perati jee..) bila ummi amik kuali nak masak kuah .. baru buka api.. dia plak tanye "ummi, masuk bawang ni ke.."  tak sempat jawab dia dah masuk bawang putih.. kuali x panas lagi pon nak ooiii... baru la ummi nak masuk minyak sket wat tumis bawang tu.. ikhh..ikhhh... biokan aje.. dia amik sudip terus dikacau2 bawang tumis.. dah tu saje la ku biarkan.. "ok raisha , masukkan ayam tu... " "masuk semua ke ummi?" ... "tak.. masuk sikit2 la.." skali tgk dia dah jerit2 minyak memercik ke muka dia.. padahal baru masuk sepotong je ayam tu.. sabo je la.. selebihnya ummi la yang terjun kan ayam tu.. dan kacau2... tp Raisha stay kat tmpt dia tu.. "ummi, masuk air laa..." sbb dia tgk dah mercik2 minyak tu kan...  dah masuk air baru la dia kacau2 balik dengan tenang... pastu sebok nak masukkan sayur. Sib baik sempat tahan tunggu air mendidih ye sayang ooiii...

Ni la rupe chef cilik tu masak...


 

Dan hasilnyaa... tp kuetiaw tu ummi la yang goreng ye bukan Raisha..





Dah siap masak.. bila ajak makan.. siap dia cakap dengan berianya.. "Eh, chef dah masak, mana boleh makan laa... " Ye la nakk... suka hati ko le nakkk... Ummi nak say thanks sbb tolong ummi masak ye.. nah amik ni yer cayang...



KUETIAW KUNGFU

Bahan-bahan
1 peket kuetiaw
3 biji telur

3 ulas bawang putih - ketuk
3 ekor sotong
sedikit isi ayam - potong nipis
6 ekor udang - buang kulit
2 batang baby corn - potong memanjang
sedikit sawi
1/2 batang lobak merah - potong memanjang
sedikit kobis bunga
1 kiub ayam
air secukupnya
tepung jagung secukupnya - bancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa

Caranya

1. Celur kuetiaw dengan air panas sekejap je.. bagi hilang minyak2 yg banyak tu.. toskan dan ketepikan.
2. Untuk masak kuah... Panaskan sedikit minyak masak.. tumis bawang putih.. masukkan isi ayam.
3. Masukkan air secukupnya untuk kuah.. masukkan kiub ayam. biar mendidih.
4. Masukkan sayur-sayur yang keras dulu ye.. bila dah agak lembut.. masukkan udang dan sotong serta sawi.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau.. Kalau suka kuah pekat boleh lebihkan tepung jagung tu..
6. Sediakan kuetiaw pulak ye.. Panaskan kuali. Letak sedikit minyak..
7. Pecahkan 3 biji telur dalam satu bekas.. Kocok sedikit telur tu.. Masukkan kuetiaw dan kacau rata.
8. Sendukkan 1 bahagian untuk seorang makan dalam kuali.. macam buat telur dadar tu.. balikkan supaya goreng kedua belah..
9. Angkat dan letak dalam pinggan. Ulang proses tersebut untuk portion beberapa orang makan la ye..
10. Siram dengan kuah dan makan panas2..


No comments: