Thursday, August 9, 2012

Deutsche Kekse & Biskut Bunga Cina




Bersempena cuti Nuzul Qur'an aritu.. sempat la baking biskut .. Memula saya buat Biskut Bunga Cina. Yang ni punya teruja tengok dari blog kak Azlita Masam Manis tu.. Kebetulan bahan-bahan pun semuanya ada dah dalam gerobok. Maka bermula la sesi testing..testing.. Tapi yang jadi masalah masa nak pipe kan biskut ni.. Slalu orang buat biskut ni kan ada acuan yang tekan tu kan.. Yang kita ni konon nak derhaka la.. Nak try guna piping beg yang keras sket tu.. alih² tak lut jugak laa.... udahnya.. tekan guna jari jemariku yang comel ni la.. Sib baik buat 1 adunan jek.. amek kawww!!!.. Dapat je bakar 1 adunan.. hmm.. anak² dara tu.. terutama Raisha la.. abih ngap masuk mulut die je.. daripada 16 ketul tu.. tggl la 6 kot.. Yang Zahra plak dah pandai.. nampak yang hiasan love tu.. dah la mende tu ade sikit je.. dpt kat dia.. tau pulak benda tu bleh dimakan ye.. menyuap macam makan nasik.. same pesen dgn kakak Raisha la dia ni! Tu yang batch seterusnya tabur dengan hiasan lain la jawabnya.. seb baik bukan nak jual.. Fensan mak nakkk!!!

Belum pun sempat habis membakar biskut dahlia tu.. Hubby plak sibuk ke dapur bawak resepi dia.. disuruhnya kita baca.. resepi 1st tgk².. macam nak buat choc chip cookies je.. (Nama biskut dia x salin) .. tak cukup bahan le sayang... Tengok 1 lagi resepi.. macam ku tau je.. cookies ape lagi yg guna tepung kentang, kalo tak german cookies tu.. Sebelum ni pun dah pernah kongsikan dlm blog ni. Bleh semak SINI untuk resepi. So hubby buat la yang ni, sebab bahan pun semua dah ada.. cuma sebelum ni kita buat plain dan perasa stawberry, kali ni bagi idea pada hubby utk drizzle atas tu dgn choc.. so nmpk menarik sket la... Kali ni bagi kepercayaan pada dia utk buat keseluruhan proses daripada sediakan bahan sampai la membakar. Cuma yang x bestnya.. dia bakar 1 loyang pastu dah keletihan.. kita jugak tukang perabih... okeh kita cuci mata..


Kat sini saya paparkan semula resepi untuk kedua-dua biskut ni ye.. Kot² ada kengkawan yang nak mencuba untuk hari raya yang bakal menjelma tak lama lagi.. 

DEUTSCHE KEKSE @ GERMAN COOKIES
Sumber : Rima

125 gm butter
40 gm gula aising - diayak
80 gm tepung superfine
125 gm tepung kentang (potato starch)

Caranya:

1. Ayak tepung superfine + tepung kentang.
2. Pukul butter dan gula sampai kembang.
3. Campurkan tepung yang telah diayak ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit. Saya guna method kaup balik.
4. Bulat-bulatkan dan tekan dengan hujung garpu.
5. Panaskan oven 170 dgrs . Bakar selama 15 minit.

** Boleh hias ikut kreativiti masing-masing... Satu adunan ni tak dapat banyak sgt la hasilnya.. dalam 1 balang lebih je.. Saya slalu buat 2 adunan, senang nak lebur seketul butter je terus.. hihiii..



BISKUT BUNGA CINA
Resepi olahan daripada resepi : BISKUT BUNGA DAHLIA
By : Kak Wan
Sumber : Azlita Masam Manis 
250 gm mentega
120 gm gula icing
1 sudu teh esen vanila atau esen rose
1 biji telur 
Bahan Di ayak
230 gm tepung Red Rose
200 gm tepung jagung (saya guna tepung kastad)
50 gm tepung ubi
Ceri merah ~ dipotong kecil sebagai hiasan
sedikit pewarna pink ~ jika suka (saya bubuh pewarna kuning sket)
sedikit putih telur
1. Pukulkan mentega dan gula icing dengan speed sederhana hingga sebati. (Saya guna senduk kayu je).
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan terus pukul.
3. Kemudian perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tak melekat di jari.
4. Ambil sedikit doh dan warnakan dengan warna pink ~ jika suka.
5. Sediakan loyang pembakar. dan leserkan dengan sedikit mentega.
6. Panaskan oven pada suhu 140 C .
7. Dengan menggunakan acuan Dahlia atau acuan bunga Cina, masukkan sedikit campuran doh pink dan putih.
8. Tekan adunan di atas dulang pembakar.
9. Buat sehingga habis adunan.
10. Oleskan sedikit putih telur di tengah bunga Cina ~ ini supaya ceri tidak tertanggal.
11. Letakkan ceri merah di atasnya.
12. Bakar didalam oven dengan suhu 140C selama 20 minit atau sehingga biskut dimasak sempurna.

No comments: