Saturday, April 6, 2013

Donat Gebu Ala Big Apple


Maaf, kualiti gambar kurang memuaskan.. tapi yang pasti hasilnya... Sangat AWSOME!!! :D Terima kasih kepada Izah Muffin Lover  atas resepi yang sangat² mantop nih.. Donat yang sangat lembut, sangat gebu.. Bahan plak simple je.. Memandangkan anak² ku memang suka makan donat ni.. petang tadi dengan kederat yang ada.. Saya campak semua bahan dalam breadmaker.. (hihihiii.. kes malas menguli..) BM pun dah lame bersawang tak guna so kita kasi warm up sket laa ye..


Yang celup coklat tu faveret kakak Dania while yang bergula ni faveret Raisha & Zahra.. so saya biarkan diorang mendekorasi donut kesukaan masing-masing.. So now meh kita cek it out the resepi... >>>

Donut Lembut
sumber : Izah Muffin Lover

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.

3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin

Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. 
Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. 
Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.

penggunaan BM: ---> (saya guna yang ni ye..)
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.

** 1 adunan ni saya dapat lebih kurang 26 biji. Saya goreng 10 je sebab takut tak abis.. rupe-rupenye sekejap je licin.. memang penangan donat lembut ni sangat owsemmm.. selebihnya saya goreng sekejap dan packing untuk frozen. Next time leh goreng untuk sarapan segera bekal anak² ke sekolah :)

27 comments:

Feeza Wahab said...

Terima kasih, macam simple. Nak cuba esok :)

Feeza Wahab said...

Dah cuba, memang awesome! Tq ya,,

Decicipi Delight said...

terima kasih kerana mencuba :)

Anonymous said...

Da try..sgt lembut dan gebu...tq share recepi

Azlina Saro said...

awesomenyer..nk try la buat;)

Anonymous said...

Sy dh try.. sedap sgat. Setiap kali bt donut, msti tgok page ni. Ty for your recipe :-)

Anonymous said...

BM tu apa?

Anonymous said...

BM tu apa?:)

Decicipi Delight said...

BM = breadmaker

n0rraslida alias said...

terima kasih sudi share resepi!! alhmdlh sedapp sgt hasil yg sy dapt!! tenkiu. donut mmg sedap hubby pn puji dia pn hepi. ^_^

intank said...

Mtk izin amik resepi ye.tq

sya nur said...

hari ni saya cuba resipi ni....mintak2 jadi le

Anonymous said...

Farrah br je wat donut resepi ni.. Tq2.. Sgt sedap n lembut.. Berebut anak2 mkn. Tqvm

Moon Ab said...

Pau klu nk frozeen kena kukus dulu ke & brapa lama kena kukus utk frozen

Anonymous said...

Kak..tengss sangad...

Anonymous said...

nma sya donat tpi nk cuba lh bt donat ari ni

puteri salju said...

dh try..sgt sedap..tq share

fadzli said...

Susu tepung yg kanak2 punya boleh x mamil..

Decicipi Delight said...

boleh saje.. saya pun guna susu tepung anak :D

Anonymous said...

yis bunga raya boleh x?

MamaRiz said...

Saya sedang mencuba, xsabar nak tunggu hasilnya :-)

Syed Harith said...

1sk gula
sk tu apa yer??

Anonymous said...

KLU GUNA SUSU TEPUNG COKLAT ATAU SUSU TEPUNG YG ADA BIJIRIN TU LEH KER?

Decicipi Delight said...

1sk gula = 1 sudu kecil gula
Kalau susu tepung coklat, mungkin jadi donat perisa coklat lah pulak nanti.. kalau yang ada bijirin, saya tak pernah cuba. penggunaan susu di sini lebih kepada untuk melembutkan doh.

Terima kasih kepada yang telah mencuba dan berjaya.

Anonymous said...

Klau xde margerin blh tukar dgn minyak x??

iewa said...

tk fhm sukatan bhn yg last tu 2-21/2 sb butter/marjerin. :)

Anonymous said...

Tq..suka sgt donut lembut gebu..sekali bust terus habis... X sgka semua sukerr...next time boleh buat lg... :)