Tuesday, July 16, 2013

Bubur Lambuk Dicicipi

Bubur Lambuk Dicicipi

Assalamualaikum.. waahhh.. dah bersawang lagi la blog kite ni.. apa nak jadi la.. Takpe la kite tulis blog ni pun saja suka-suka.. Kalau ada yang sudi menjengah.. alhamdulillah.. terima kasih ku ucapkan.. 

Ok la sekarang ni dah pun masuk 7 Ramadhan 1434H.. Waahh.. Sekejap je dah seminggu berpuasa .. Alhamdulillah.. Tahun ni kite puasa kita masih dalam tempoh cuti bersalin. Jadinya dapatla sediakan juadah untuk keluarga tanpa kekalutan macam balik kerja.. Walau macam manapun, kiter just masak yang simple² je untuk berbuka puasa.. Elakkan pembaziran katanya.. Lagipun anak-anak bukan jenis yang makan macam².. lepas maghrib, buat kerja sekolah lepas tu mata dah kuyu.. memang xde la nak jamah makanan lagi.. tunggu mangkit soq plak laa... tu pon dah masak menu lain.. (kalo rajin) hehehe...

So, ini la menu kite buka puasa petang semalam.. Dah buntu gak sebenonye nak masak apa.. sebab semalam dok mengadap buat cookies, nak masak macam² dengan layan baby lagi.. aiyoo.. kang cookies ke mana .. masak ke mana.. baby ke mana.. so kite terfikir la nak buat bubur lambuk ni.. dengan cukup sekadar apa bahan yang ada di rumah sahaja.. actually resepi asal bubur lambuk ni kiter intai jugak dari dapur Che Mat Gebu tu Dapur Tanpa Sempadan .. Bubur Lambuk Johor katenye..So kalau nak refer resepi CMG bleh la g kat blog DTS tu ye.. Yang kat sini versi kiter punyerr.. 

Sebelum kita bagi resepi.. (sebab ada adik² yang pm kat fb mintak resepi ) perkara paling penting nak masak bubur pada kite adalah saiz periuk yang sesuai dengan jumlah bubur yang kite masak.. haaa.. macam semalam kite masak 2 cawan beras, kite guna periuk saiz 5 liter.. memang ngam² je muat.. fuhh.. tu je priuk paling beso ade kat umah.. beso lagi ada tp melampau lak besonya.. huhuu.. k, k.. jom kite tengok resepi.. dah ckp tadi tau.. ni versi kite tau..

BUBUR LAMBUK DICICIPI
 (untuk 5-6 orang makan)
2 cawan beras - basuh dan toskan
2 labu bawang besar *
6 ulas bawang putih *
1 inci halia * (kisar*)
1 tangkai kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 batang serai (diketuk)
1/2 paket rempah kurma Adabi
Minyak untuk menumis
Air - anggaran secukupnya untuk masak bubur, kalau tak cukup boleh tambah 
1 helai Daun pandan disimpul
Rempah bunjut soto Mak Siti - boleh je guna sup bunjut lain
Sedikit hirisan ayam - daging pun boleh
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
2 ketul kiub ayam
1 kotak santan Kara - santan lain pun buleh la.. 1 cawan santan pekat ye
1 batang seleri - potong dadu
1/2 batang lobak merak - potong dadu
Garam secukup rasa - masuk last sekali tau

Hiasan
Daun sup
Daun bawang
Bawang Goreng



Caranya:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis 3 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)dan serai.
3. Campurkan bahan kisar bersama rempah kurma untuk dijadikan pes dan tuang ke dalam periuk. Masak sehingga pecah minyak. 
4. Masukkan beras. Kacau sekejap. Masukkan air secukupnya..Masa ni biar masukkan air banyak skali ye. Api sedang² kecik je.
5. Masukkan daun pandan, rempah bunjut, hirisan ayam, lada hitam dan kiub ayam. Kacau dan biarkan beras masak sehingga menjadi bubur. Sukatan air boleh ditambah jika nasi belum pecah jadi bubur ye.
6. Bila nasi dah pecah, masukkan lobak merah dan seleri . Masukkan santan. Masak lagi sampai dapat kepekatan bubur yang dikehendaki. Kemudian baru masukkan garam. Kacau rata dan tutup api. PASTIKAN API KECIL SUPAYA BUBUR TAK HANGIT!
7. Hiaskan dengan hirisan daun sup/ daun bawang dan bawang goreng.

Nota: sayur tu boleh ganti dengan lain2 yang sesuai.. mix vege pun bole.. 
 
Selamat Menjamu Selera!!!


No comments: