Maaf, kualiti gambar kurang memuaskan.. tapi yang pasti hasilnya... Sangat AWSOME!!! :D Terima kasih kepada Izah Muffin Lover atas resepi yang sangat² mantop nih.. Donat yang sangat lembut, sangat gebu.. Bahan plak simple je.. Memandangkan anak² ku memang suka makan donat ni.. petang tadi dengan kederat yang ada.. Saya campak semua bahan dalam breadmaker.. (hihihiii.. kes malas menguli..) BM pun dah lame bersawang tak guna so kita kasi warm up sket laa ye..
Yang celup coklat tu faveret kakak Dania while yang bergula ni faveret Raisha & Zahra.. so saya biarkan diorang mendekorasi donut kesukaan masing-masing.. So now meh kita cek it out the resepi... >>>
Donut Lembut
sumber : Izah Muffin Lover
2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin
Satukan tepung,
gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
Gaulkan sekata dan
lubangkan tengah2 tepung.
Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli
sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas
yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.
penggunaan BM: ---> (saya guna yang ni ye..)
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.
** 1 adunan ni saya dapat lebih kurang 26 biji. Saya goreng 10 je sebab takut tak abis.. rupe-rupenye sekejap je licin.. memang penangan donat lembut ni sangat owsemmm.. selebihnya saya goreng sekejap dan packing untuk frozen. Next time leh goreng untuk sarapan segera bekal anak² ke sekolah :)
26 comments:
Terima kasih, macam simple. Nak cuba esok :)
Dah cuba, memang awesome! Tq ya,,
terima kasih kerana mencuba :)
Da try..sgt lembut dan gebu...tq share recepi
awesomenyer..nk try la buat;)
Sy dh try.. sedap sgat. Setiap kali bt donut, msti tgok page ni. Ty for your recipe :-)
BM tu apa?
BM tu apa?:)
BM = breadmaker
terima kasih sudi share resepi!! alhmdlh sedapp sgt hasil yg sy dapt!! tenkiu. donut mmg sedap hubby pn puji dia pn hepi. ^_^
hari ni saya cuba resipi ni....mintak2 jadi le
Farrah br je wat donut resepi ni.. Tq2.. Sgt sedap n lembut.. Berebut anak2 mkn. Tqvm
Pau klu nk frozeen kena kukus dulu ke & brapa lama kena kukus utk frozen
Kak..tengss sangad...
nma sya donat tpi nk cuba lh bt donat ari ni
dh try..sgt sedap..tq share
Susu tepung yg kanak2 punya boleh x mamil..
boleh saje.. saya pun guna susu tepung anak :D
yis bunga raya boleh x?
Saya sedang mencuba, xsabar nak tunggu hasilnya :-)
1sk gula
sk tu apa yer??
KLU GUNA SUSU TEPUNG COKLAT ATAU SUSU TEPUNG YG ADA BIJIRIN TU LEH KER?
1sk gula = 1 sudu kecil gula
Kalau susu tepung coklat, mungkin jadi donat perisa coklat lah pulak nanti.. kalau yang ada bijirin, saya tak pernah cuba. penggunaan susu di sini lebih kepada untuk melembutkan doh.
Terima kasih kepada yang telah mencuba dan berjaya.
Klau xde margerin blh tukar dgn minyak x??
tk fhm sukatan bhn yg last tu 2-21/2 sb butter/marjerin. :)
Tq..suka sgt donut lembut gebu..sekali bust terus habis... X sgka semua sukerr...next time boleh buat lg... :)
Post a Comment